naar het menu naar de content Oorakel informatie & advies
U bent hier: Home / Nieuws / Verband tussen uiterlijk en autisme 

Verband tussen uiterlijk en autisme - Nieuws

13 januari 2009De aanwezigheid van meerdere kleine lichamelijke afwijkingen en het optreden van autisme gaan vaak samen. Tot die conclusie komt psychiater in opleiding Heval Ozgen van het UMC Utrecht na een meta-analyse van zeven onderzoeken waarin de eigenschappen van 330 patiŽnten en 328 gezonde controles verwerkt zijn. Ozgen is op op 28 november gepromoveerd op dit onderzoek, haar resultaten zijn in juli gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Psychiatry.

Een niet helemaal rechte pink. Tenen die iets te ver uit elkaar staan. Vergroeide oorlobjes. Een hoger verhemelte. Ogen die iets verder uit elkaar staan. Subtiele lichamelijke afwijkingen zonder medische betekenis die geen cosmetische ingrepen rechtvaardigen. Maar in de eerste meta-analyse op dit gebied laat Heval Ozgen zien dat bij patiŽnten met autisme deze afwijkingen vaker voorkomen dan bij gezonde controles. Het voorkomen van ťťn of enkele van deze afwijkingen zegt niks, maar vanaf een ophoping van vier of meer bestaat een sterk verband met autisme. Ozgen analyseerde zeven onderzoeken uit de periode 1975-2005. Het verband tussen deze afwijkingen en schizofrenie is al langer bekend. Ook komt steeds meer bewijs voor een overlap tussen schizofrenie en autisme.

Zowel aan kleine lichamelijke afwijkingen als aan autisme ligt een nog onbegrepen embryonale ontwikkelingsstoornis ten grondslag. Het verband met de lichamelijke afwijkingen kan van pas komen bij het zoeken naar autisme-genen. Hoewel autisme een sterke genetische component heeft, zijn tot nu toe slechts weinig betrokken genen opgespoord. Ozgen denkt dat met behulp van kleine lichamelijke afwijkingen patiŽnten met autisme beter zijn in te delen in subgroepen, waardoor het zoeken naar genen beter gaat.

ďDaarnaast kunnen deze resultaten helpen om de diagnose van autisme bij kinderen jonger dan drie jaar te stellenĒ, verwacht Ozgen. ďPatiŽnten bij wie de aandoening al op vroege leeftijd wordt vastgesteld hebben betere vooruitzichten, maar de normale testen zijn moeilijk toepasbaar op zeer jonge kinderen. De analyse van uiterlijke kenmerken kan dan een enorme steun zijn.Ē

Autisme is een ernstige ontwikkelingsstoornis. PatiŽnten hebben problemen met sociale interacties en zijn slecht in verbale en non-verbale communicatie. Zij kunnen zich moeilijk verplaatsen in de belevingswereld van anderen. Circa 1 op de 150 mensen lijdt aan deze psychiatrische aandoening die vier keer meer voorkomt bij mannen dan bij vrouwen.

Het onderzoek valt onder het onderzoeksprogramma Neurowetenschappen van het UMC Utrecht. Onderzoekers van het UMC Utrecht ontwikkelden eerder al een vragenlijst die helpt bij de opsporing van autisme bij kinderen vanaf 1 jaar. Ook beschreven ze recent overeenkomsten tussen schizofrenie en autisme.

Klik op de tekst om het volledige bericht te kunnen lezen!

U kunt ook zoeken in oudere berichten door het invullen van een trefwoord in het tekstvak rechts boven.

Indien u nieuws wilt laten plaatsen op oorakel.nl, kunt u mailen naar nieuws@oorakel.nl 

Alleen nieuws met een algemeen, vernieuwend en/of een landelijk karakter komt in aanmerking voor plaatsing. Dat betekent dat de inhoud van nieuwsberichten kan variëren van berichten over nieuwe technische hulpmiddelen tot nieuwe organisaties of projecten tot aankondigingen van landelijke en/of vernieuwende activiteiten voor slechthorenden en doven.

  ©2019 Oorakel informatie & advies - info@oorakel.nl - 070 - 3848308 - powered by e-Boys  
home | colofon | sitemap |