naar het menu naar de content Oorakel informatie & advies
U bent hier: Home / Nieuws / Verwarring over vergoeding middenoorimplantaat 

Verwarring over vergoeding middenoorimplantaat - Nieuws

13 februari 2007Februari 2007
In de inaugurele rede van de Nijmeegse audioloog Ad Snik is de Nederlandse Zorgautoriteit beschuldigd van nalatigheid waardoor slechthorende mensen geen middenoorimplantaat (MEI) kunnen krijgen.


Het MEI is één van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hoortoestellen. Het heeft een inwendig en een uitwendig gedeelte. Het uitwendige deel, een klein doosje achter de oorschelp, vangt geluidsgolven op en zet die om in een elektrisch signaal. Het inwendige deel, dat in het middenoor is aangebracht, zet dit signaal om en brengt de gehoorbeentjes in trilling. Deze trillingen worden ervaren als geluid. Het MEI biedt een uitkomst bij mensen waarbij, door chronische ontstekingen, het middenoor onbruikbaar is geworden en ook bij mensen die allergisch zijn voor de inbreng van materialen in de gehoorgang, bijvoorbeeld vanwege eczeem.
Het MEI moet je niet verwarren met een CI. Want een CI zit verder in het gehoorsysteem, namelijk in het binnenoor.
Professor Snik vermeldde dat slechthorenden geen implantaat kunnen krijgen omdat de Nederlandse Zorgautoriteit hiervoor geen tarief heeft vastgesteld.
Volgens het College voor zorgverzekeringen (Cvz) klopt dit niet. Ze hebben in 2003 al bepaald dat de behandeling van mensen die voor een implantaat in aanmerking komen, in het basispakket is opgenomen. Ziekenhuizen kunnen echter wel een budgetprobleem krijgen omdat het plaatsen van een MEI op het ziekenhuisbudget drukt. Het is in eerste instantie aan de ziekenhuizen zelf of hiervoor een oplossing te vinden met de zorgverzekeraars.

Meer info:
www.ru.nl/aspx/download.aspx?file=/contents/pages/4719/120107snikad.pdf

http://www.nza.nl

Klik op de tekst om het volledige bericht te kunnen lezen!

U kunt ook zoeken in oudere berichten door het invullen van een trefwoord in het tekstvak rechts boven.

Indien u nieuws wilt laten plaatsen op oorakel.nl, kunt u mailen naar nieuws@oorakel.nl 

Alleen nieuws met een algemeen, vernieuwend en/of een landelijk karakter komt in aanmerking voor plaatsing. Dat betekent dat de inhoud van nieuwsberichten kan variëren van berichten over nieuwe technische hulpmiddelen tot nieuwe organisaties of projecten tot aankondigingen van landelijke en/of vernieuwende activiteiten voor slechthorenden en doven.

  ©2019 Oorakel informatie & advies - info@oorakel.nl - 070 - 3848308 - powered by e-Boys  
home | colofon | sitemap |